Ηλεκτρονικό Σύγγραμμα

bunner new gkri 
"Άναψε ένα βιβλίο και μπες στο νέο κόσμο της γνώσης"

 > Ημερίδες Ενημέρωσης

 

mitroo-ipovoli2-1

rotiste-mas2-1

6η Ημερίδα Ενημέρωσης - Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος»), πραγματοποιήθηκε η έκτη Ημερίδα ενημέρωσης στο πλαίσιο της Δράσης «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα», που υλοποιείται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.).

Τρίτη Η εν λόγω Hμερίδα έχει βιντεοσκοπηθεί. Εδώ παραθέτουμε τα βίντεο:

1. Χαιρετισμός από το Νικόλαο Μήτρου (Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Δράσης). 

2. Χαιρετισμός από το Γεώργιο Τόμπρα (Πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Θεματικής Επιτροπής «Φυσικές Επιστήμες»).

3. Ομιλίες του Δρ. Δημήτρη Κουή (Τεχνικός Συντονιστής της Δράσης «Κάλλιπος»):

4. Ομιλία της Ειρήνας Βούλγαρη (Γραφίστρια της Δράσης):

«Οδηγίες προς τους συγγραφείς για την προετοιμασία του πρωτογενούς υλικού».

5. Επίλογος (κλείσιμο ημερίδας).

 

1η Ημερίδα Ενημέρωσης - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας"), πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ημερίδα ενημέρωσης στο πλαίσιο της Δράσης "Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα" (www.kallipos.gr), που υλοποιείται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.). Το εν λόγω έργο χρηματοδοτεί με είκοσι (20) εκατομμύρια ευρώ καθηγητές (όλων των βαθμίδων) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα για τη δημιουργία δύο χιλιάδων (2.000) ηλεκτρονικών συγγραμμάτων και βοηθημάτων.

Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του προγράμματος, καθηγητή κ. Νικόλαο Μήτρου, «Το Διαδραστικό Ηλεκτρονικό Βιβλίο», ένα ηλεκτρονικό βιβλίο το ίδιο (σε πρόδρομη έκδοση). (Για να το δείτε πατήστε εδώ. Για τη μεγαλύτερη δυνατή συμβατότητα με το πρότυπο HTML5, χρησιμοποιήστε την τελευταία έκδοση του φυλλομετρητή Chrome της Google).

Ιδιαίτερα οι καθηγητές/υποψήφιοι συγγραφείς, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διαδικασία που απαιτείται και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να μπορέσουν να επιλεγούν και να λάβουν την αναγκαία χρηματοδότηση (για κάθε ηλεκτρονικό σύγγραμμα θα διατεθεί ποσό έως 10.000 ευρώ) για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού βιβλίου. (Για να δείτε τη σχετική παρουσίαση από τον τεχνικό διαχειριστή του προγράμματος, κ. Δημήτριο Κουήπατήστε εδώ).

Με την ευκαιρία της ημερίδας -την ίδια ημέρα, νωρίτερα- πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από στελέχη του εκδοτικού οίκου Springer, του δεύτερου (μετά τον Elsevier) μεγαλύτερου εκδότη (ακαδημαϊκών βιβλίων και περιοδικών) παγκοσμίως, με θέμα "Publishing Scientific Research". Για να δείτε τις σχετικές παρουσιάσεις επιλέξτε εδώ: 

παρουσίαση Α: τα e-books από τη σκοπιά του εκδότη και

- παρουσίαση Β: συγγραφή και δημοσίευση επιστημονικών άρθρων, εργαλεία και υποδείξεις, Ανοικτή Πρόσβαση, έκδοση βιβλίων.

Στο κλείσιμο της ημερίδας ακολούθησε συζήτηση και δόθηκαν απαντήσεις σεερωτήματα αναφορικά με τις τεχνικές προδιαγραφές των e-books και τους όρους χρηματοδότησης κάθε συγγραφέα. Έτσι, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να καταλήξουν σε κάποια χρήσιμα πρώτα συμπεράσματα για τις διαστάσεις της Δράσης και τους φιλόδοξους στόχους της.

Ανανεώθηκε, τέλος, με τους ενδιαφερόμενους το ραντεβού της ενημέρωσης με την υπόσχεση για ανάλογες εκδηλώσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Υλικό ημερίδα (παρουσιάσεις)

Βιντεοσκόπηση ημερίδας - Ψηφιακό αποθετήριο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Ήλιος - Υλικό

Εκδήλωση "1η Ημερίδα Ενημέρωσης στο πλαίσιο της Δράσης Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα" 

Κεντρική εγγραφή στο αποθετήριο

http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/13154

Επιμέρους ομιλίες

Eκδήλωση «Publishing Scientific Research»

Κεντρική εγγραφή

http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/13155

Επιμέρους ομιλίες